Sunday, December 26, 2010

masih rindu pada ayah dan mak

alasan tidak mengupdate blog
1) busy
2)memang busy
3)serius u i busy
muahahaha...ko ingat ko sape?busy lah sangat kan....
dan dengan gembiranya saya update blog hari ini sebab saya baru je sampai dari kampung halaman....seronoknya, walaupun balik cuma hari sabtu dan ahad saya tetap gembira sebab saya dapat jumpa mak ayah dan adik beradik yang saya sangat rindu dan kasihi..da sebulan kot tak jumpa....
dalam perjalanan pergi dan pulang dari Johor, seingat saya ada sekurang2nya 5 kemalangan..menggigil juga masa drive....Alhamdulillah selamat balik dan sampai..walaupun kebanyakan nya kemalangan kecil dan 1 je yang saya yakin kemalangan maut (sebab saya nampak ada mayat2 yang dah ditutup plastik hitam)
saya nak memberi peringatan kepada diri dan semua pengguna jalan raya,
1) patuhi had laju
2) patuhi jarak selamat kenderaan
lebih berhati-hati ye kawan2 semua
***
masa tgh buat entry ni memang tengah dengar orang sorak dengan sekuat-kuatnya, hehe
Malaysia vs Indonesia
perlawanan pertama
buat masa sekarang,
minit ke-70
Malaysia 3
Indonesia 0
chaiyok Malaysia ...
***
balik kg jumpa mak and ayah memang antara perkara yang paling menggembirakan saya,
bila balik, tengok kerenah adik2 yang masih muda remaja memang mampu mendidihkan darah saya, rasa nak tempeleng je satu2 hahaha
tapi mak and ayah lagi2 mak terlalu sabar....camtu la dieorang jaga kiteorang 10 orang adik beradik
saya sangat2 berharap kami adik beradik menjadi anak2 yang soleh dan solehah...
bila saya balik
saya tahu peritnya mak jaga kami, susahnya ayah membanting tulang mencari rezeki buat kami
kini dah tiba giliran saya membantu
***
pernah ada cita2 nak kawin dengan anak yatim piatu supaya saya sentiasa boleh balik jumpa mak ayah saya tanpa saingan....tapi sekarang tak da lagi cita2 tu..kate dah besarkan...
***
saya suka baca blog2 beberapa blogger yang semenangnya mampu buat saya menangis
lebih2 lagi yang cerita pasal menghargai ibu bapa selagi dia masih ada, selagi kita masih sihat dan masih ada nyawa untuk menghargai mereka....
kadang2 dalam kesibukan kita terlupa pada mereka ibu bapa yang seharusnya kita sayang mereka lebih dari nyawa kita, perlu kita utamakan lebih dari kesenangan kita.....
tanpa mereka kita tak mungkin wujud di dunia yang penuh nikmat ini
semoga saya dan kita semua menjadi permata ibu bapa yang sentiasa menggembirakan kedua ibu bapa kita
bila saya balik kampung jumpa mak ayah, kehadiran saya di rumah tu dah cukup menggembirakan mereka...saya nampak betapa rindunya mereka pada saya walaupun baru sebulan tidak bersua....tak perlu harta benda yang lain melainkan anak2 mereka yang terlalu mereka sayangi untuk mengisi hari2 minggu mereka....
***
buat diri ku yang masih terumbang ambing memulakan rentak bergelar pekerja (belum lagi sebenarnya, baru training yang entah bila akan berakhir, doakan yang terbaik buat saya)
ingatan ini terlalu penting buat diri ku
ingat 5 perkara sebelum 5 perkara
muda sebelum tua
sihat sebelum sakit
kaya sebelum miskin
lapang sebelum sempit
hidup sebelum mati
hidup didunia akhir zaman ni memang banyak cabarannya, semoga kita semua menjadi hamba yang soleh solehah
***
mari dapatkan aura2 positif untuk memulakan minggu terakhir 2010...

Sunday, December 19, 2010

wanita cantik versi ...



euww..baru perasan ade sebutir jerawat tgh menenggek diantara hidung dan bibir..tak suka tak suka.....



so nak share kat blog tentang punca2 AKU boleh ade jerawat dan cara2 AKU atasi masalah jerawat yang sgt aku nak elakkan


dulu masa kat KMJ (kolej matrikulasi johor) muka aku memang sgt2 berjerawat... tu la waktu yang self-esteem aku sgt2 rendah...aku xde walau sekeping pun gambar kat KMJ dulu sebab aku sedih tgk muke aku...walaupun kadang2 jerawat tu datang aku bersyukur at least tak seteruk masa dulu....


punca2 jerawat di muka aku

1. stress (ye skarang aku stress)

2. datang bulan (so setiap bulan pasti ade sekurang2nye sekali)

3. putus cinta (muahaha aku berjerawat mase kat KMJ dulu sebab aku frust menonggeng ok)

3. malas (ni bila aku balik x cuci muka terus tidur, padan muka)

4. environment (tempat2 yg panas dan berdebu)

5. makan kacang tanah, kacang parang, kacang ape ntah lagi



cara untuk mengatasi berdasarkan punca

1. be stress hardy yer cik wani, cool bebeh!

2. jangan bercinta dah...senang kan!cari cinta yg tak akan putus

3. jadi rajin:cuci muka at least 2x sehari, mesti cuci bersih2 ye

4. elakkan g tempat2 seperti karnival di tengah2 panas..

5. tak yah la ko makan kacang, ni semua ko nak tibai...patut la gems hahah



ok tak?x best ouuu aku kalo ade jerawat, self esteem mmg rendah la, yela bile jumpe orang mesti la tunjuk muka, takkan nak tunjuk muka bertutup dgn tangan....


untuk yang memang ade jerawat sebab hormon yg tak stabil, mesti dapatkan nasihat pakar tau....kena atasi supaya tak semakin teruk....


untuk yang macam waniyummy, ko jangan la jadi pemalas!hahaha...cuci muka bersih2...ape yg ko xleh makan ko jangan la makan lak..tu cari penyakit namanya....


******

pernah dulu seorang kawan aku yang cantik ni bgtau kat aku, kat dunia ni takde perempuan yang tidak cantik....perempuan kan perhiasan dunia so mestilah cantik bila namanya perhiasan.......so, tak de perempuan yang tidak cantik,cuma ade perempuan yang pemalas........

kan?kan?kan?

tak kisah la kite gelap ke, gemuk ke, pendek ke,

yang penting kita rajin untuk menjaga diri...jaga kebersihan diri,bau badan, mulut, gigi, kaki, jaga penampilan agar kemas dan bersih yang penting rajin menjaga nilai diri.....
nilai diri haruslah dititik beratkan, sekadar cantik dimuka tapi perangai dan fikiran nya hodoh, memang satu pembaziran modal insan...kan?kan?
tingkat kan nilai diri kamu dengan ilmu dan amalan kebaikan ye wani..baru lah cantik!
dengan semua kerajinan tu, kita layak merasakan diri kita sebagai wanita cantik ye!cantik tu subjektif....
cukuplah kita jadi wanita cantik dimata suami
cantik yang mampu menggembirakan dan menenangkan setiap yang disisi mereka...
cantik yang menyebabkan insan2 itu merasa betapa agungnya ciptaanNya
so, jom jadi wanita cantik!

SPA kaki waniyummy

yeay!weekend pun tiba...warghhhhhh!!!!!!!!
memang rase nak jerit kuat2 melepaskan sekurang-kurangnya 1% kepenatan yang ditanggung oleh badan setelah bekerja 6 hari seminggu tanpa henti..
keluar rumah pukul 615pagi sampai rumah pukul 745 malam secara puratanya..balik, hanya untuk tidur....inilah yang dikatakan padan muka kau!hahahaha....nak sangat kerja kan?ha kerja lah puas puas...
penat wooo semalam sampai rumah pukul 750malam....pukul 8malam terus tidur...
bangun pukul 9pagi tadi....puas hati tak?tak jawapannya walaupun tidur da lebih 12jam...tapi disebabkan perut da nyanyikan lagu heavy metal yang sememangnya aku tak berapa gemar, aku pun bangun...lapar ok, semalam da la tak lunch sebab rehat 30minit je...mane sempat..dinner pun tak sempat as aku da terbongkang tidur pukul 8malam...
bangun, terus g dapur, nampak Abid tengah basuh kain pulak..so abaikan die...tengok ape yang ada dalam kuali dulu..
"yes!nasi goreng da ade...."
(housemate aku memang super duper rajin, weekend pun lepas solat subuh tak tidur tau..jeles ngan perangai rajin dieorang hahaha hanye mampu jeles..)
tapi mulut aku tetiba cakap
"abid, kite nak makan cekodok ikan bilis boleh?"
ngeh ngeh memang tak tau malu....
abid pun cakap"boleh, nanti kite bancuhkan jap lagi"
"ea?kite mandi la dulu yer..nanti kite gorengkan"
muahaha hati berbunga2 dapat makan cekodok yang memang sedap ok
aku pun terus g mandi dengan tenangnya....nikmat ok mandi dengan tenang..ni tiap2 hari mandi macam tengah masuk pertandingan sape mandi paling cepat...(stop mengeluh waniyummy)
siap mandi dan pakai wangi2 terus g dapur untuk menggoreng cekodok..yeyeh!!cekodok siap terus makan dengan gembiranya bersama Abid, Along and Hani...
ade nasi goreng, cekodok ikan bilis, keropok ikan dengan air teh...terima kasih u oll
mase makan semua pun tengok aku makan...gelojoh ke?hehe, best berbual2 cerita la segala bagai yang aku da lalui...cakap la yang aku penat and what so ever komplen ttg kerja aku, tapi housemate aku ni mmg terlalu positif, banyak la nasihat aku dapat masa makan tadi..jadi mesti bersemanagat!aku hanya perlu biasakan diri sahaja...doakan aku mampu yer....
best kan kate2 dalam gambar ni....

So, after updating my blog, aku nak g hantar dobi, stok seminggu menggunung...pastu nak tolong masak tengah hari, makan dan nak keluar dengan kekasih hati...uppsss ade ke?hahaha..ade jodoh ade la kan..kite merancang Allah jua yang menentukan.....
masa tengah update blog ni tengah rendam kaki dalam air panas campur garam...pasni nak g scrub kaki pulak...kesimpulannya, kaki aku busuk!hahaha...ngok!kaki aku ni banyak baktinya, nak menapak dari hari ke hari..mestilah dibelai dan dimanja kan?kan?

hikhik kaki nak putih kan?
ok lah, sampai ni je dulu...
semoga Allah beri segala yang terbaik buat kita semua....
rindu mak and ayah...doakan next week saya boleh balik Johor yer...as I really miss my family...
diorang baru je sampai Johor dari Kelantan...mesti la ade buah tangan untuk I kan?kan?
Selamat berhujung minggu!!

Monday, December 13, 2010

always me....

Selamat Malam semua....hehehe..ucapan ni mmg dikhaskan untuk anda semua dari waniyummy as i really want to sleep after updating my blog..hehehehe..hari ni berlaku lagi satu perubahan dalam perjalanan hidup saye...saye pergi kerja with MyGG....ahaha..satu keputusan paling drastik dibuat sebaik sahaje i bangun pagi tadi..bangun je tengok jam pukul 620pagi...deymmm...hari ni start keje kol 8pagi...kalau mengikut rancangan pukul 630 aku da kena gerak dari rumah sewa ke komuter...almaklumlah komuter kan sgt pantas dan menepati jadualnya....komuter oh komuter....
so aku terpaksa la driving hari ni...huhu..dan nasib menyebelahi apabila kawan sekerja pun lambat bangun, so kami bersama2 lah ke tempat kerja with MyGG...kul 650pagi aku gerak dari rumah setelah mandi n bersiap ala kadar tanpa menempek kan walau secalit bedak pun kat muke i..huhu... lambat oooo....tade mase nak berbedak bedak..hukhuk
after amik my fren, kiteorang pun terus memecut la, dan benda paling sengal kami sebenarnya tak sure jalan yang benar untuk ke tempat keja...huhu...so main bedal je la....Alhamdulillah pukul 730 kiteorang sampai..what a lucky day ok...
sampai umah after balik dari kerja tadi pon around 645pm...ok la....rekod paling awal setakat nih....
jadi adakah aku akan mengubah fikiran utk drive ke tempat kerja?oh no!then how about my exercise to walk for 30minutes everyday that i can do when i use public transport..muahaha..so mari kita abaikan....boleh?tak mau......tak mau......then how?
esok i will drive also..hehe...i ok if naik LRT tapi bila naik komuter seriously i cannot tahan la...tapi kadangkala kita takde pilihan kan...
komuter oh komuter
***

makanan semasa dlm mood weight reducing diet

akibatnya:tidur semasa kawan2 chit chating (abaikan keperkasaan tangan ku)

makanan waktu terlupa i'm on diet, bukan main semangkuk paling besar



akibatnya:si gemuk yang sangat ceria pun terhasil..muahaha

Saturday, December 11, 2010

happy birthday december babes

happy birthday to u all


selamat hari lahir untuk semua yang dilahirkan bulan 12...entry ni dibuat as waniyummy baru je celebrate birthday beberapa kawan2 yang dilahirkan pada bulan 12 ni...tahniah semua....semoga panjang umur murah rezeki.....
em selain tu, entry ni juge bertujuan untuk wish happy birthday kat kawan sekolah menengah waniyummy dulu yang satu kelas ngan i dari form 1 smpi form 5....Mr Azam...yang sememangnya kami da lama lost contact...kat sekolah dulu boleh dikatakan rapatla jugak..mane tak nye 5 tahun kot sekelas......so azam, aku nak wish ko selamat hari lahir...semoga panjang umur murah rezeki..kahwin silalah jemput..nak kad kawen tau...hehehe...macam lah die baca blog aku...xpe nanti adalh yg sampai2kan....
esok pon ade birthday yang akan diraikan....so,lemak2 dalam badan...sila nantikan kehadiran kawan2 kamu yang baru...hehehe...ye la xkan x makan kot....da la org belanja...kena la makan kan...hehehe...alasan semata2.....so jgn tanya kenapa ko gemuk ye waniyummy
best tau untuk anda2 yang dilahirkan pada bulan 12 anda boleh demand hadiah yang best2 as Year End Sale sedang berlangsung dengan rancaknya daripada org yang tersayang....hehehe.... setakat kasut Vincci dengan discount 70%..memang anda boleh mintak 5 pasang lah.. muahahaha....




pose paling cun




dalam mode nak celebrate birthday ni...aku pon nak minta maaf kat sesiapa yang rasa dekat dengan aku tapi aku x memberikan sebarang hadiah berbentuk material....i dont have enough money la u....hanya share2 duit beli kek dan mini2 ciput hadiah..tapi aku doakan semoga ulangtahun kelahiran tahun ini membawa seribu satu kebahagian buat anda semua untuk umur kamu yang baru ini...

cak!!saye waniyummy

gambar kat atas ni aku amik hari jumaat yang lepas....celebrate birthday kawan2 tempat kerja aku....ok la..simple n fun....kami semua ni memang gila bergambar...entah ape tersampuk kiteorang pon xtau..siap si tukang amik gambar panjat kerusi ok untuk hasilkan gambar ni...da la kat KFC mmg over la bagi aku..tapi aku pun ade panjat kerusi gak..muahahaha..x ayu la wani! weks....mmg x pernah ayu pun, haha....so utk Pei Fen, Syue, Ain, and KL i wish u all a very great happy birthday..may all ur dreams come true.....



atria damansara



gambar ni pun ade birthday gurl jugak tau...so bile birthday gurl of course la bukan si sukur yang lelaki nih!!hehehe.....so, si baju oren nadiah, i wish u happy birthday babe!!!my swimming n gossip partner...must celebrate with u gurl....when r?u ada exam this Monday kan?so malam sok xkan la nak hangout kot....siang sok i xda kat area KL lagi.....but we must celebrate ya...cik nor, jom la cayunk celeb bday nad together...miss u gurls....



Last but not least, kawan aku yang aku baru kenal...ha ha ha hak tui...si yazid...walaupun baru kenal tapi aku memang da cukup kenal si Yazid konon2 sang pengilham nih....hehehe..chaiyok bro!!live life to the fullest!aku ada wish sempena birthday ko:
aku harap sangat2 ko tak bergayut dengan sape2 dalam tepon mase ko drive bila aku ada dalam kereta bersama2 kau....kalo aku xda..ko nak bergayut sambil bawak kete 170km/j kat federal highway yang jammed pon aku x kesah!muahahaha...percayalah, aku TAK percaya kecekapan ko..hahaha...btw bro, semoga ko panjang umur murah rezeki....

buat waniyummy:
jalani hidup kamu sebagai kehidupan realiti...bukan fantasi.....bila kamu merasakan kehidupan ini adalah realiti kamu pasti waras menentukan yang terbaik buat kamu biarpun kamu dikeji....
andai ia dianggap satu fantasi kamu pasti terlalu takut untuk kehilangannya nya...

Tuesday, December 7, 2010

selagi masih diberi kesempatan

esok akan bekerja lagi....rabu, khamis, jumaat dan sabtu....9pagi hingga 6petang....semoga terus bertahan..jadi nak update blog sebelum ditinggalkan bersarang beberapa hari..
(harap2 ada sarang burung layang2,boleh jual...hehehehe)


em, hari ni memang padat jadual aku, menyelesaikan asignment yg x semena2 perlu diselesaikan, menyaksikan insan terpilih di TV3, dan paling best bergayut dengan mak n ayah.....rindu mak and ayah..sekarang my family dalam perjalanan pulang ke Kelantan...semoga Allah permudahkan urusan perjalanan mereka...rindu mak ayah!


tadi ada kawan bgtau, kawan kiteorang tengah jalani kimoterapi....terperanjat sangat...rasa bersalah pun ada sbb dulu pernah rapat, tapi bila da jarang jumpa, lalai pula untuk bertanyakan khabar....sedih....kawan tu disahkan kanser darah....sekarang menunggu kimo ke-4....dah la beliau baru sahaja kehilangan ibu pada tahun ini..juga kerana kanser...


YA!


selagi masih diberi kesempatan, hargailah setiap yang ada, buat baiklah pada semua....selagi masih diberi kesempatan buatlah segala yang termampu untuk kita dapat yang terbaik. jaga kesihatan...




SEDIH!




beberapa entry sebelum2 ini, pernah aku katakan yang aku ni terlalu sensitif orangnya...salah caranya, hati pasti terlalu cepat terluka.kadang-kala, orang tu bergurau, namun aku tetap boleh menitiskan airmata kerana pedih dengan gurauan tu.....


jadi, buat sahabat sekalian, percayalah..aku sangat2 menghargai anda...cuma jiwa sensitif ini terlalu cepat mengekspresikannya (ada ke perkataan ni?layan je la)


percayalah, selagi diberi kesempatan, aku ingin berkawan dengan kamu....




***




kenapakah aku ni sensitip?


ok2....kita cool ye...cepat merajuk, cepat dipujuk, kadangkala xperlu dipujuk pun terus baik...


baik tak?hehehehe
tenangnya pantai....
peace untuk semua

salam maal hijrah 1432H 2010M

Alhamdulillah, hari ini kita menyambut tahun baru maal hijrah 1432H, sangat-sangat berharap agar tahun baru ini aku akan menjadi lebih baik dari tahun yang telah pun berlalu....
menyambut maal hijrah di Kuala Lumpur....hanya bersama kawan2, famili aku pulak hari ini akan ke Kelantan,huaaaaa i sad u all....nak ikot!!!bestnya...
nak buat macam mana, i kan da jadi wanita bekerjaya....so kena lah tabah....
pagi2 tadi tengok MHI, saksikan my best friend, Mohd Sukur Ibrahim yang ditemuramah.... petang ni rancangan INSAN TERPILIH, 530petang TV3 yang menyaksikan dia antara yang hidupnya sedikit sebanyak dikupas untuk dijadikan hidangan minda dan rohani sempena Maal Hijrah....
tahun ni aku banyak impian yang aku harapkan berjalan lancar...antaranya ingin menjadi penyumbang ekonomi kepada keluarga aku....sangat berharap....nak mak ayah g haji, nak bantu adik2 yang semuanya masih bergelar pelajar....
saya juga nak sangat perniagaan yang telah saye dan sahabat bina selama 6 bulan ni bertambah kukuh, tiada lagi tikaman2 dari belakang oleh insan bergelar rakan taulan....
impian nak hidup mewah masih kuat dalam diri, jadi usaha mestilah setanding impian itu
doakan kami ya!
nak sangat menjadi hamba Allah yang melakukan segala suruhan dan kewajipan...
meninggalkan segala larangan....
semoga Allah beri kita kekuatan untuk terus dalam redhanya
buat semua, semoga 1432H kita semua lebih bermakna
buat blogger2, jom saksikan INSAN TERPILIH
sukur memang sengaja pakai baju geng blogger untuk lebih dikenali di dunia blogger muahahaha
apeda orang ini...
wateva pun, sukur memang terpilih nak masuk TV...hehehe

Sunday, December 5, 2010

new friends

Buat apa hujung minggu?hari ni waniyummy keluar berfoya2 (hehehe) setelah 6 hari berturut-turut dari 9pagi-6petang ada training yang sangat sangat memenatkan tapi menggembirakan... mana tak penat jika setiap hari otak anda diperah sekuat-kuatnya untuk mencurahkan idea dalam masa 30 minit, setiap hari sekurang2nya 3 kali ye...muahahaha...penat la sangat...ye la untuk aku yang dah lama berfoya2....memang memenatkan..ala2 otak aku terperanjat la... hahahaha

oklah...aku sangat2 ok untuk perkara tersebut cuma belum biasa..bila da biasa pasti biasa... alah bisa tegal biasa..kan?kan?


yang penting aku suka sebab setiap hari aku akan berjalan sekurang2nya 30minit sebelum sampai...maka aku akan KURUS..muahahahahaha....ngok!tapi aku amat berharap ia terjadi...

bagi anda yang sedang bekerja...cari la satu perkara yang menggembirakan tentang kerja anda...pasti anda akan lebih bersemangat untuk ke kerja...macam sorang kawan aku tu, dia seronok untuk pergi kerja sebab tak yah buat kerja rumah.dan ada ahli keluarga yang lain akan buatkan...muahahaha...apeda orang ini...



waniyummy:bila awak senyum, awak sangat cute. so sila senyum


aku harap sangat pilihan aku untuk menceburi bidang yang aku pilih ni mampu menggembirakan hidup aku yang akan datang, ye la aku mencari rezeki bukan untuk diri sendiri semata2 tapi untuk famili aku juga....buat masa sekarang ayah aku je sumber kewangan kami, kata kakak, mestilah bantu adik2..kan?kan?



new friends.....


cuma 11 orang saja termasuk si pengambil gambar

Thursday, December 2, 2010

3 Disember, HARI OKU SEDUNIA

salam sejahtera semua....memang mencuri segala masa yang ada untuk menitipkan entry ni....entry yang terlalu bermakna untuk dikongsi bersama semua yang sudi singgah di blog yang pemiliknya hanyalah seorang aku....entry ini buat seluruh OKU di dunia dan khas untuk seorang blogger yang memang menjadi sahabat yang terlalu rapat dengan aku, Sukur dan adik kesayanganku Abdul Aziz(i miss u my dear abdul!!!!)

ye kenapa tentang mereka..sebab esok adalah hari OKU sedunia....
hari yang bermakna untuk semua OKU...
yang hak nya juga sama seperti manusia normal...
yang segala apa yang mereka perlukan untuk meningkatkan kualiti hidup mereka harus dipandang setaraf dengan manusia biasa
tiada sebarang diskriminasi, penindasan apatah lagi ketidakadilan dan penganiayaan....

yang mengiktiraf kewujudan mereka juga adalah sumber MODAL INSAN yang penting buat setiap negara....
yang mengiktiraf agar OKU mampu memperkasa diri dalam setiap yang mampu mereka lakukan....



apa pandangan anda tentang OKU?
orang kurang upaya, orang kelainan upaya....mereka tetap sama seperti kita punya hati dan rasa juga rohani beza nya cuma Allah ciptakan mereka tidak sama seperti yang kebanyakan...mereka tetap makhluk ALLAH yang maruahnya, jiwanya dan diri mereka itu perlu dihormati!
pernah dengar kes ibu tidak mahu menerima anak yang cacat malah membuangnya ataupun meninggalkannya dihospital?
malu berjalan dengan orang cacat?
menganggap OKU itu membawa malang?
menganggap OKU itu tak lebih dari peminta sedekah?
malu dan tidak sanggup punya ayah atau ibu yang tiba2 ditimpa musibah lantas kecacatan?
(percaya atau tidak, golongan diatas ini wujud ya!)
percayalah bila Allah kurniakan mereka Allah sedang berikan kita jalan yang terlalu dekat untuk sentiasa dalam redhanya untuk mempermudahkan jalan semakin menghampiri syurga yang telah dijanjikan....insyaAllah
aku sangat berharap hati yang ada pada diri aku ni mampu untuk memberi kasih sayang buat mereka yang bergelar OKU ni....
punya adik yang OKU cukup mengajar aku erti kesabaran dan kasih sayang tanpa batasan...
punya sahabat OKU cukup membuatkan aku amat bersyukur dengan segala pemberian Allah pada aku.....
Abdul, adik yang K.Ngah sayangi....selagi masih ada nyawa pinjaman Allah buat k.ngah, seluruh kasih sayang pasti buat abdul....semoga Abdul semakin sihat dan sentiasa sihat. Abdul pada kami sekeluarga adalah penyubur kasih sayang, cahaya kegembiraan....
Sukur, sahabat yang sangat dikasihi..semoga Allah memberikan segala yang terbaik buat kamu Hidupnya Sukur hari ini tanpa pernah meminta-minta sangat menginsafkan aku yang selalu mengeluh atas pemberian tuhan.....sukur..anda memang hebat!cukuplah hidupnya anda atas kaki sendiri selama dewasa anda ini memberi penjelasan untuk kehebatan anda....

enjoy gambar2 ni....gambar abdul x boleh disiarkan lagi....


impian dia cukup tinggi....


dia perlu dibantu bukan DITINDAS!
impian nak masuk TV akan jadi kenyataan!



p/s
aku rasa sedih pulak tulis entry macamni....so buat kawan2 diluar sana..tingkatkan sensitiviti anda terhadap golongan OKU....dalam train sila bagi priority buat mereka..serius aku sedih bila ada orang buta kena berdiri sesak2 dalam train....

Wednesday, December 1, 2010

sekadar yg mampu

sgt2 bz dan setiap hari sungguh memenatkan....mungkin masih belum mampu membiasakan diri....takpe, mesti terus berusaha!!!doakan kesihatan saya ye...

Friday, November 26, 2010

MAHA 2010

Dear all,
da 2 hari bekerja...atau lebih tepat training la kot...hari pertama memang flat habis segala energy yang ada mana tak nya setelah beberapa lama tak naik komuter, naik LRT pastu naik kaki..eh silap hahaha jalan kaki agak2 10minit baru sampai tempat kerja....hari pertama selepas g training aku tido pukul 9malam ye adik2 sekalian...bangun pukul 640pagi....hehehe..
hari ni hari kedua..so better than yesterday....after balik dari training tadi ingat nak balik rumah sewa terus...tapi biasa la kawan dengan manusia tak reti duduk diam....ada je la aktiviti2 da disusun sempena weekend..hehehehe...so ke mana kami tadi?
MAHA 2010....atau nama penuhnya
Malaysia Agriculture, Horticulture and Agrotourism 2010

ha!semangat tak kami!hari pertama je da terjah...tak de tunggu2....aku yang agak kepenatan nih layan kan je la kawan2 aku yang memang tak reti duduk diam....tapi i tell u guys!berbaloi-baloi! memang terbaik la Malaysia ni.....i like

banyak sungguh gerai2 kat sana...apa yang best kat MAHA 2010?sudah tentula TESTER TESTER yang dihidangkan...memang tahap boleh kenyang la kalau korang layankan tester tuh...

so bila da pergi of course la ade membeli belah kan?murah ok!mane boleh lepaskan peluang...buat masa sekarang aku da beli kordial Rozel, nugget otak2, otak2 popia, frozen pau, tempe nugget yang sangat terbaik tu je la kot...buat masa sekarang...hehehe...banyak tak?yang penting semua makanan hahahahaha...tu la rahsia menjadi gems seperti saya....

memang akan pergi lagi ke MAHA 2010 ni sebab ada barang lagi yang perlu dibeli..hehehe...so buat kawan2 silalah lapangkan masa anda untuk ke MAHA....banyak faedahnya...melihat produk2 bumiputera yang cukup membanggakan pasti mampu memberi inspirasi kepada anda....lagi satu pergi MAHA ni boleh la dapat beberapa servis percuma seperti kesan tahap resdung kita+free consultation...pastu siap ada tengok penyakit berdasarkan tarikh lahir....cute tak?i tell u sedikit sebanyak memang tepat apa yang diberitahu....so sila lah pergi...hehehe.....

ok kawan2 time to have a very good rest...see you when i see you!!!

Wednesday, November 24, 2010

tulang empat kerat anda..ape nilainya?

salam sahabat2....alhamdulillah esok aku akan start kerja dah....bersyukur sangat2 sebab diberi peluang untuk bekerja....yela da hampir 4 bulan aku konon2 menjadi bos....dan kini tiba masanya aku bertukar angin menjadi pekerja...muakakakakaka.....akibat 4 bulan menjadi BOS berat badan aku da naik 4kg!!!uh perasaan nya aku sorang je yg tahu...rasa nak siat kulit sendiri kemudian nak kikis sendiri lemak2 yang menempel dibadan ku..tapi apakan daya itu hanya sebuah perasaan so...abaikan....jadi mulai esok aku memang bercadang untuk meningkatkan segala aktiviti yang boleh MEMBAKAR lemak-lemak....uh lemak berlebihan NYAH la kau dari badan ku ini.....lemak kau dengar tak aku cakap ni?
walaupun aku akan start kerja esok, aku tetap akan teruskan bisnes kecek ku.................yela, buat bisnes memang masyukkkkk (kan joe?)..aku tak dapat nak nafikan!! tapi bagi aku.....bekerja adalah untuk menambahkan income dan MEMAKSIMAKAN tulang empat kerat ku yang masih kuat dan dan muda remaja ni....korang semua doakan la aku ye..nak sgt jadi Director sebuah company terkemuka suatu hari nanti yang pemiliknya ialah AKU....besar tak cita2...hehehe..besar!sebesar tuannya..muahahaha

buat masa sekarang company kecek ku da ada 3 projek yang akan disiapkan sebelum bulan ni berakhir...2 projek da berjaya dilaksanankan dengan cemerlang ...alhamdulillah.....indah sungguh kejayaan tu..tapi disebalik bisnes yang aku usahakan ni percaya lah ada 1001 kesulitan yang harus aku tempuhi...buat sahabat2 sekalian aku doakan kita semua sentiasa cekal dalam mengharungi hidup ini....sentiasa dalam lindungan payung rahmat dari Allah swt.
jadi mulai esok aku akan memulakan satu fasa baru dalam hidup..benar2 ingin memaksimakan masa yang ada sementara masih ada....

sukur:putus asa itu cuma 2 saat untuk dapatkan kembali aura kamu!


****


korang semua da bersedia?bersedia untuk ape?hahahahaha..Year End Sale (YES) da start ok....tapi belum panas lagi...korang da bersedia nak perabes duit2 korang....hahahah..aku sedikit bersedia...tak sabar nak beli handbeg, slingbag, jam, kasut, baju, seluar dan segala bagai yang sedikit branded sempena YES...hehehe..yela...duit takda tapi ada hati nak pakai yang agak2 mahal...kena la tunggu sale baru boleh beli....tahun lepas aku beli beg Carlo Rino dengan discount 60% ( harga asal beg tu RM579) kat Parkson KLCC ok....jam FOSSIL 30%....beg GUESS lagi...uh...memang indah YES nih....ingat tahun ni nak beli handbag COACH..muakakaka..ko ingat ko sape?hehehe...tapi aku mmg akan abaikan sebab bukan nya aku ni ada duit..hahaha..duit yang ada baikla simpan nak bayar MyGG dan PTPTN....muahahahaha....


so untuk yang gila bershopping pastikan anda cukup sihat sepanjang Disember nih....hehehe...



nak borong transport TV3 boleh?

Saturday, November 20, 2010

boleh bantu saya?

*rindu teramat pada tenang deruan ombak*
JIWA ni memang meronta2 nak update blog yang tak seberapa ni...ye la...ni kan daerah buat aku berkongsi rasa, meluah rasa, dan melontar rasa....sekarang ada kat Johor...jam 1.45pagi tapi tak tido lagi sebab tak boleh tido..da boleh dikatakan 2 hari 2 malam aku tido tak bangun2...penangan senggugut atau name Inggeris nya period pain....memang padan muka aku sebab tak da stok ponstan dalam simpanan...percaya lah period pain aku da semakin menjadi2...pernah aku tulis dalam blog aku telan 15 biji agaknya ponstan dalam satu hari...sebabnya..aku mmg tak tertanggung kesakitannya....period pain ni jugak menghantui aku bila masuk bab nak cari kerja....sah2 setiap bulan aku period pain, sah2 tiap2 bulan kena cuti...oh aku hanya mampu berdoa bila aku da start kerja nanti >>period aku akan bermula pada ketika off day...

oh mmg tak tertanggung rasanya...aku tahap paksa diri tidur supaya aku tak sedar aku sakit...perut ni aku da lumur dengan pelbagai jenis minyak panas, losyen mustajab halia, pati halia+gamat, minyak angin+susu kambing pon aku taruk kan sekali...memang bilik aku tu da bau minyak angin la...adik2 yg lain hanya mampu memandang..ape la budak darjah 2 boleh buat..nak picitkan pinggang aku yang rasa nak patah2 ni mmg tak terasa apa apa la....


makan je muntah, dan ulang2 masuk toilet..penangan ritma kencang berulang2 pada otot uterus aku ni berjaya mengeluar kan segala isi perut aku....oh sangat serabut ye adik2 sekalian bila dalam kesakitan kita harus berulang alik ke toilet....


tapi aku masih juga mengucapkan Alhamdulillah...ye la...sakitkan penebus dosa2 kecil kita...aku bersyukur...masih bersyukur dan tetap akan bersyukur.....


sedih sangat masa sakit tu..sebab mmg tak dapat nak tolong mak buat apa2...mak da la suka masak dan jamu orang makan..aku hanya mampu menangis dalam bilik....menangis kesakitan yang teramat....menangis sebab tak dapat tolong mak..aku kan anak perempuan pertama..bila ada kat rumah mestilah wajib menjadi tulang belakang menolong mak....mak pulak macam sedih bila aku sakit waktu2 dia mengharapkan aku(mak aku suka buat makan2 ajak jiran2 datang bila aku ada>>nampak tak bukti2 aku rajin***wink wink***)
saat ketika aku mennyiapkan entry ni...aku still lagi rasa sakit...tapi tak seberapa kot.harap2 esok bangun pagi da pulih sepenuhnya..esok harus berangkat pulang....nak drive sorang2...harap2 segalanya berjalan lancar....
anda ada tips untuk bantu saya selain bergantung kepada ponstan?mak suruh minum air pucuk betik tapi aku tak sanggup...aku pernah try rasa pucuk betik tu (tapi bila sakit teramat semalam adala jugak hati nak try, mungkin next time bila saya balik rumah hehe)..pahit die mmg kalah paracetamol yang aku pernah mamah mamah begitu sahaja....
aku bukan nak meratapi nasib aku...aku tau ramai lagi kat luar sana yang sakit lebih kronik dari aku...sekadar luahan rasa aku di blog aku....bila aku sakit aku memang akan jadi penyedih..ini adalah mood yang paling aku cuba nak elakkan kan....so stop talking about sedih..hehehe
********


tak sabar rasa nya nak pulang ke KL meneruskan bisnes ku seperti biasa....dan memulakan rutin sebagai pekerja(sangat menantikan saat ini..entah bila la ye)
sempena hariraya korban ni aku mmg ada satu azam..betul2 nak berkorban untuk famili....so esok pulang ke KL dengan semangat yang berkobar2....buat masa ni company kecek ku da ada 2 projek yang akan dilaksanakan dalam masa terdekat (nak jadi site supervisor tau..elaun banyak ok!)
rakan-rakan semua..doakan company ku berkembang maju (ade cita2 tau nak jadi director)
p/s u all if ada projek bagi tau kat saya..hehehe...


Sunday, November 14, 2010

~~yummy~~


hari yg agak memenatkan...alhamdulillah berjaya ditempuhi dengan gembira...mmg agak penat...yela..hari ni kan hari sabtu, biasa pukul 10pg tido lagi(kui kui)..tapi tadi 730pg da keluar dari rumah....bersama2 ciknor g hantar kawan kiteorg, Sukur utk g exam PTD kat Putrajaya then terus g site kat Jalan Ampang...wah sgt penat ok mencari sesuap nasi...so sile hargai nasi2 anda...

hehehe..yela walaupun aku hanye sebagai site supervisor aku terpaksa juga melakukan kerja2 buruh seperti mengangkat muatan berat (dahla aku sedia ade muatan berat hahaha) untuk pastikan kerja2 siap segera sbb berkejar nak g amik Tuan Sukur ye adik2 sekalian...

so aku kat site sampai pukul 5ptg...lepas amik Sukur kat Serdang (as ade hamba Allah tolong hantar dia..tq awk!!) terus g makan kat Pecelele Hentian Kajang...huh cannot tahan la...mkn mmg kaw2 as nak ganti balik lemak2 yg da digunakan sebelum tu...hahahah(patot pon muatan berat)..pecelele ni mmg mknn yg terbaik la....mmg confirm dpt ganti balik ye segala tenaga yg telah dicurahkan tadi......jom makan!!!
~
~
~

~~yummy~~sedap woo

dan masa otw balik dari KL ke Serdang tadi jumpe sebuah kereta yg bercirikan ttg kisah dongeng aku...so saye ade sedikit kegembiraan..lame da x jumpe kete2 macam tu..hehehe
ok la nak tido da.semoga hari ini lebih baik dari semalam...Isnin ade interview, satu pun x prepare lagi...so esok haruslah digunakan sebaik nya...
tata all
nite

Thursday, November 11, 2010

UMBAI nantikan kami

assalamualaikum

alhamdulillah..mood semakin tenang....ye la hidup ni kan satu perjalanan..pasti ada suka duka....yg berlaku akan berlalu...yg berlalu x kan kembali...jadi teruskan hidup anda dengan 1001 harapan dan 1001 usaha ke arah harapan itu....

sekarang waniyummy ada kat Old Town Bangsar South..menemani seorang budak ni yg nak exam PTD sabtu ni tapi x sedar diri....hehehe..sebagai rakan yg prihatin aku temankanlah dia sambil memberi kata2 laser maut agar dia sedar diri dan terus bertindak melakukan persiapan

ingatkan hari Sabtu nak balik Johor...namun nampaknya x kesampaian..Isnin depan ade interview 2nd level di KL..so, akan pulang ke Johor selepas interview tersebut....doakan aku ye semua....baru je tadi dapat call utk interview tersebut...maka bnyk rancangan yg terpaksa ditangguhkan

mmg x sabar rasanya nak balik Johor, tambahan pula baru je dapat berita adik ke-4 aku dapat 5A UPSR 2010....alhamdulillah..tahniah nor!!

rindu teramat pada adik2 aku yg gedik2 kat umah sana...ye la aku kan kakak sulung, dieorg mmg manje n gedik kalo ngan aku..aku ni dlm kategori kakak yg cool lagi sporting la...so mmg bebudak ni agak naik tocang hehehe...jgn risau, aku pon ade cara2 nak atasi kegedikan melampau dieorg..hahaha..kate kakak...hahahah


adik2 ku tercinta
dari kiri, nor, uda,kak nik and eny
ni lah adik beradik perempuan aku..semua cute2 macam aku heheh kan?kan?kiteorg sgt rapat.yelah da pernah merasai kehilangan 2 org adik beradik cukup mengajar kami erti menghargai selagi masah ada
x sabar nak balik, cadangnya nak bawak adik2 ke UMBAI makan ikan bakar and jalan2 di Melaka Bandaraya Bersejarah.ok x?sebagai hadiah dan pemangkin semangat untuk adik2 yang lain terus berjaya!
kejayaan pada hari ini adalah pencetus untuk terus mencipta kejayaan pada masa hadapan
ok..sampai sini sahaja buat catatan....buat semua terutama diriku,
yakinlah, apabila ada kesedihan pasti ada kegembiraan, begitu juga sebaliknya..maka bersederhanalah dalam menghadapi keadaan tersebut
salam sayang penuh senyuman dari waniyummy

Wednesday, November 10, 2010

aura kegembiraan sila hadir

maka dengan ini diisytiharkan...gambar konvo saye mmg x dapat diselamatkan lagi...da x wujud kat dunia ni (tadi pergi double check dengan kedai baiki laptop yg paling cipan dan x bertanggungjawab!!)...huhu...sedih dan pedih hati ni mmg aku je yg rasa...xde org lain rasa......aku memang tersangat marah dengan kesengalan tahap cipan terhadap org2 yg dah hilang kan gambar2 konvo aku..yg penting gambar konvo bersama famili...

maka berkuburlah entry majlis konvokesyen ku.....sedih...sbb famili aku pon x tgk lagi gambar2 tu kalo korang kat tempat aku ape perasaan ek?ke aku je yg terover sedih macam ni...hesh..aku ni da la mmg penyedih....

uh.....mungkin simptom2 PMS da mule meliar dlm diri aku nih....huhu..xpe aku menerima takdir ni dengan kesedihan dan ratapan...namun jauh disudut hati ini aku redha....yela.....benda da jadi...aku nantikan hikmahnya......
namun bila perasaan sedih menguasai diri, seolah2 redha itu tidak wujud dalam diri wani
semoga Allah tenangkan hatiku...

dan yang paling sedih...org2 yg dah hilangkan gambar2 tu minta maaf sekadar minta maaf yg aku x rasa pun perasaan empati dia terhadap aku...huhu...ni lah nasib insan yg sentiasa rasa keseorangan..uh perasaan homesick da mula menguasai diri....xper..sabtu ni after setelkan kerja di AMPWALK aku akan pulang ke pangkuan ayah ibu....ceritakan betapa sedihnya perasaan ini...aku nantikan hujung minggu ini

tp aku masih bersyukur..gambar studio bersama famili masih mampu mengingatkan memori2 bersejarah pada hari itu.....sekadar dalam ingatan...

apelah nasib diri.....
~
~
~





so kawan2 diluar sana..mari sama2 bantu saya menarik aura kegembiraan utk datang menyelubungi saya lantas menyahkan sedikit sebanyak sedih yg terlalu berat dihati ini


bile saye sedih saya suka makan....makan sambil menangis..mmg menyedihkan keadaan tu percayalah....if x caye leh try....

Sunday, November 7, 2010

rindu pada kecelaruan

bosan...tgh tunggu abang long sampai dari Johor......hehe..nak tau tak myGG da berape lame x jalan2 di atas jalan raya sebab roadtax da expired 3hb yg lalu (skema x?)....ayah da renew..tp disebabkan x balik Johor..xdpt la amik....so my dear abg long please smpi dengan cepat yer..nak dating ngan myGG ni....
huhu..seksa zahir batin tau xleh guna myGG...sedih tgk die kat depan rumah xgerak2..ade je hasutan2 yg suruh jalan je....cet!!kalau kena saman?hahaha..tu la aku..penakut+kalo buat salah mesti kantoi...hehehe...
sambil tunggu2 abg long..tgk2 gambar mase DARJAH 1..OMG!!..hehehe..i am so cute ok my dear frenz..hahaha...bluweks!!
da lebih 15 tahun ok aku meninggalkan darjah 1..aku mmg kategori budak comot la dulu..hahahaha...aku pakai tudung mmg la org tgk rase nak tarik je tudung aku..mane x nye, aku bukan je tutup rambut...dgn muke2 sekali aku tutup...disebabkan mak tensen and die sendiri rase rimas..die belikan aku tudung yg mmg nmpak trang tang tang muka aku..hua..kat sekolah kebangsaan selancar 2 tu aku mmg the one and only yg paki tudung macam tu...
mmg puas hati mak aku dapat belikan tudung tu utk aku..hehehe...tp bile da darjah 3 da ok kot..hahaha...


aku:baris tgh, 3 dari kiri (muke paling jelas dari keserabutan tudung tu aku la..hahaha)

aku mmg sgt ingat memori2 darjah 1..hehe..kelas 1Kejora dulu...korang dulu mesti pandai menulis dan membacakan?
masa darjah 1 dulu aku ade masalah nak bezakan sama ada nak tulis or nak baca huruf B ngan D....selalu tertukar2 mari saye bagi contoh ye adik2 sekalian

~~~Idu menanam danyak dunga~~~
ayat yg sebenar aku struggle nak buat time tu:
~~~Ibu menanam banyak bunga~~~

hahahahaha....mmg aku memohon ampun dan maaf kepada cikgu2 yg rase panas je ngan aku..hahahaha...nasib aku cute..mmg xjadi nak marah...
lagi satu..sampai Darjah 1 aku kalo bukak kasut kat sekolah (if ade Pendidikan jasmani or ape2 aktiviti yg kena bukak kasut) mmg aku pakai TERBALIK..belah kiri ke kanan yg belah kanan aku pakai belah kiri.....muakakakaka...bile ayah amik nak balik rumah, ayah tegur hahaha..time kena tegur tu jugak la aku tukar dengan tersipu2 walaupun da nak balik rumah...malu!!!!
xpe...dengan segala kesengalan yg aku pernah buat mase darjah 1...aku tetap dpt 5A tau mase darjah 6...hehehehe....terima kasih mak ayah n cikgu SKSD yg berusaha membetulkan aku yg selalu bercelaru nih..hehehehe....

abg long da sampai....jom g amik roadtax and segala bekalan makanan dari emak yg di cintai

(masih lagi sedih dengan kehilangan gambar konvo..oh wani!sile tabah!!)

Friday, November 5, 2010

sedih bertimbun2

alhamdulillah..baru je baik sepenuhnya dari demam yg paling teruk untuk tahun 2010 ni...agak dasyat di situ..huhu...sedih..bila aku demam aku mmg akan jadi penyedih....seolah2 mati tu sedang menunggu aku...alhamdulillah...da berlalu pun satu ujian dari Maha Pencipta ku....oho..aku if dikirakan kan aku demam 3 minggu berturut2....after je konvo aku terus demam..tapi still boleh jalan n kuar rumah..badan je lebih panas dari suhu yg sepatutnya....kemuncak demam aku last week la..hari khamis, jumaat n sabtu..berkurung kat rumah je....tp sebab rase sedih yg melampau..aku gagahkan jugak diri..drive sorang2 jumpe NOR kat UKM, bawak dia makan kat pecelele kat Hentian Kajang.....bercerita..dan cuba menepis segala kesedihan yg asek menimpa....bila aku sorang2 lagi la aku rasa sedih....huhu..so hari ni aku boleh claim yg aku sihat sepenuhnya...alhamdulillah

dalam demam+selesema+batuk....aku masih mampu gi hiking kat Broga Hill..cayalah my bebeh..hahaha...ni semua sebab hasutan makhluk x reti duduk diam SUKUR n YAZID
bukan setakat tu je..leh plak g berkelah bagai kat Tekala...aku bile jumpa air sungai mahupon swimming pool make mmg x tertahan lagi la utk aku menerjun kan diri....mmg aku la johan kategori perempuan mandi sungai paling lame...siap berenang katak n also berenang anjing ye...sgt cute disitu.....mmg terbaik....tapi terima la padahnya....segala jenis sendi dan otot2 pun bagi la pembalasan kat aku yg xsedar diri ni...da demam pun nak terkinja kinja jugak...huhu....
tapi xpe...at least aku x diselubungi kesedihan yg berpanjangan...

tapi semalam aku sedih lagi sekali...oh!!!!gambar KONVO aku bersama famili da xde dalam laptop!!!make dengan itu, berjurai-jurailah airmata aku....dengan masalah sedia ade yg x setel2 gambar konvo lak da hilang...make aku arahkan sekalian alam yg bertanggungjawab utk cari balik gambar tu....hua!!!!!!!!!!!!!!!!!!percaya lah aku sgt sedih..entry konvo da buat..tinggal x publish je sebab x sempat nak upload gambar..tp macam ni pulak jadinya....
adekah ini petanda aku kena amik master utk berkonvo sekali lagi?sape nak sponsor aku sambung master?ohoho..aku sedih....percayalah aku sgt2 sedih......

Monday, October 25, 2010

Muhasabah Cinta: EdCoustic

Muhasabah Cinta: EdCoustic


Wahai... Pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dariMu
Kupasrahkan semua padaMu

Tuhan... Baru ku sadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini kuharapkan cintaMu

Kata-kata cinta terucap indah
Mengalun berzikir di kidung doaku
Sakit yang kurasa biar jadi penawar dosaku
Butir-butir cinta air mataku
Teringat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya ilahi....
Muhasabah cintaku...

Tuhan... Kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku denganMu

source:google2

best kan lirik lagu ni....best sgt2...rasa bahagia, redha, dan rasa damai....1st time dengar lagu ni masa pergi Malam Kesenian Islam Kolej Zaba UM....kumpulan Elhamz yg nyanyikan..mase dengar tu mmg rase sedap ditelinga..bile balik google kat internet..lagu tu mmg mendamaikan....
aku suke kedamaian....sape yg x suke kan?
banyak sgt nikmat yg telah kite nikmati..apabila mata terbuka sewaktu bangun dari tidur dan kite nampak cahaya pagi...hargailah nikmat tu...nafas, penglihatan dan kesihatan utk meneruskan kehidupan....
wani...mesti bersemangat meneruskan kehidupan ini....perkara2 yg menyakitkan adalah ingatan dari Allah tanda berpanjangannya kasih sayang Allah pada hamba yng disayangi....
Alhamdulillah....atas setiap ingatan yg menyedarkan aku betapa kerdilnya diri ini..betapa besarnya nikmat yg telah dipinjamkan kepada diri ku....
~~~bahagia~~~

Sunday, October 24, 2010

aku dah dewasa

wow!wani da dewasa la....kenape yerk?kerana untuk pertama kali nya aku seorang diri berjaya menghantar adik aku (abg teh) ke asrama die..wooo seyes aku merasakan perasaan yg aku da besar, da boleh diharapkan, dan boleh menghantar adik pulang ke asrama...hehehe..kenapa excited sgt?sbb ni la kali pertama...

selama ni da bnyk kali aku mintak kat mak n ayah nak amik n hantar abg teh tapi x diizinkan...mmg laluan aku n adik aku sejalan and sehaluan....aku dari KL nak ke Segamat of course la lalu Tangkak...so Tangkak adalah titik pertemuan nye utk amik adik aku kat Jasin....huhu...tp ayah aku mmg sanggup g amik n hantar adik aku....

tp hari ni mmg bersejarah...mak n ayah da boleh mengharapkan aku....tapi biasa lah kerana aku seorang anak gadis kebimbangan nye sedikit bertambah..da la sorang2 drive...1st time lak tu nak anta adik ke Jasin pastu pandai2 la cari jalan nak ke KL...jadi, pesanan dari mak n ayah aku tu mmg terlalu berjela2 dari pagi aku bgn smpi pukul 330ptg aku bertolak tadi...antara skrip yg aku mmg geli hati:

"kalau sesat cepat2 tepon ayah JANGAN tanye org"

wakakakakaka mmg aku ade gelak guling2 ngan adik2 aku yg lain.... ade jugak rupenye statement tu..hehehe.ayah ayah....k.ngah sayang ayah n mak bnyk bnyk bnyk!muahhh

mak pulak x abis2 pesan kat abg teh:

"tunjuk betul2 jalan kat k.ngah jgn tido2"

hehehe...bnyk lagi la pesanan2 yg aku rase mmg sgt menyentuh hati aku walapun pesanan tu aku sambut dengan gelak tawa bersama adik2 yg lain....

pukul 330 ptg gerak dr rumah, kul 500ptg da sampai SM Teknik Jasin..cekap dan tangkas ok aku drive hahaha

pastu balik aku ikut signboard kuar ke Tol Jasin...mmg skill mmbaca signboard aku da mantopp..yela dulu aku mmg terlalu sengal untuk memahami signboard...dulu ok..kini aku mmg hebat..hehehehe

so aku harap dengan kepercayaan mak n ayah aku yg semakin bertambah kepada aku ni aku akan lebih bersemangat untuk memajukan diri dan terus berusaha menabur budi kepada keluarga ku

chaiyok waniyummy!!!


kat depan istana negara:bwk a.teh jalan2 KL beli baju raya


bwk a.teh mkn kat MURNI SS2...

Tuesday, October 19, 2010

kerja oh kerja

selamat tgh hari malaysia!!!

selesai menghantar dan meneman encik sukur ke SPA..congratz encik sukur untuk pertama kali nya merasai pengalaman di temuduga..tau pon cuak!!!
then, pagi tadi aku pulak dapat panggilan interview utk kali ke berapa ntah hari Khamis ni..so pergi je la...mana tau ade rezeki kan....
doakan yg terbaik buat aku

buat masa dan ketika ni aku uruskan syarikat kecek2 aku ni...best woo keje sendiri...bebas, puas, dan gembira ...aku ni ala2 x berapa gemar untuk ade bos..hahaha...sebab?!aku ni degil n sensitip x kena tempat...mmg da ramai nasihat kan kena kerja dulu utk timba pengalaman and dapatkan input2 berharga so aku terima nasihat tu sbb bagi aku bekerja ni mmg ade kekuatan tersendiri yg perlu aku serapkan dalam diri aku yg masih setahun jagung ni lagi mude remaja nih..ehe

ye la bile bekerja pasti lah berdisiplin tinggi
aku kan dulu pernah kerja kat MAB...pukul 7 pagi aku da keluar rumah drive kete, park kat komuter, naik komuter, jalan kaki 3km baru smpi tmpt keje...
tu mmg pengorbanan la utk aku yg berdisiplin x berapa tinggi

selain tu, kerja ni dapat menajam kan skill2 yg ada dan terpendam tau.....haha,,masa aku kerja dulu ada tetiba tu kena design logo...mmg cantik la aku buat siap dapat pujian...kalo bukan sebab bos suruh mmg aku xkan tau bakat kreatif aku..wakakakaka..terima kasih bos

so utk semua pekerja2 diluar, gunakan peluang bekerja sebaik mungkin!!







Monday, October 18, 2010

selamat hari lahir

selamat hari lahir buat diri sendiri...15 oktober yg lalu
thanx for all the wishes, gifts and card
tak berkesempatan utk mencoretkan keindahan 15 oktober 2010 yg telah pun berlalu
12.00 mlm 15 Oktober tu aku bersendirian...plan nak g makan ngan best buddy aku n beberapa sahabat tapi hajat x kesampaian..ade sedikit miscommunication~~agak sedih
xper..bile bersendirian boleh la aku bermunasabah and bermunasarawak..hehehe
aku bersyukur sgt masih lagi hidup dengan selesa, aman damai dan gembira di saat aku mencecah umur 23 tahun ni...
pelbagai memori pahit manis aku tinggal ketika usia aku 22 tahun
so dengan umur yg baru ni aku pun ade azam baru>>>
1) kurangkan tahap sensitiviti dan kememeh yg terlampau dlm diri
2)menstabilkan ekonomi dirike tahap yg lebih kukuh dan bergaya (ade ke?)
3) menjadi anak yg taat dan solehah lagi mendengar kate kepada mak ayah
tu ade la fokus nye..secara am nye, aku nak meningkatkan produktiviti dan kreativiti diri sebagai seorang hamba Allah, rakyat malaysia, anak kepada ibu ayah, kakak, dan sahabat.
soal tunang dan kahwin belum lagi menjadi priority, biar la jodoh yg menentukan
mmg nak kawen cepat pon, namun ade perkara yg perlu diselesaikan ttg itu
doakan kami dipanjangkan jodoh
**ok sambung cerita**
setelah bersendirian ditempat yg dirahsiakan, pagi tu aku bgn n bace berpuluh2 mesej di nokia E66 aku (dan beratus2 wish di fb)*thanx semua*then siap2 dan terus kene g kerja.
siap kerja semua dalam pukul 3 petang aku pun kuar jalan2 ngan kawan2 aku konon2 nak shopping kat Jusco Equine tapi tergendala sbb aku merajuk lagi
ep!!ape teruk sgt waniyummy ni..merajuk je keje...
so org lain shopping aku duduk melepak kat Jusco hehehe
pastu tanpa ade hati nak buat surprise bday party Sukur n yazid g Secret Recipe belikan White, Dark Chocolate Cheese utk aku
(nanti waniyummy upload ea)
thanx Sukur belanja!!
after shopping and lepak2 smua dlm kul 8 kiteorg pon gerak...
ke mana?look out point ampang
best woo kat sana antara tempat feveret aku kat KL
+sebenarnye ade org nak belanja makan kat Restoran Berputar menara KL tapi aku tolak...alasan>>segan la nak pergi berdua2an hahahaha..poyo tak?+
so kat sana mmg makan western..yg dtg >>nad, azam, yazid, ain, hazim n sukur!!
luv u all!!!
makan sambil gelak sakan dengar lawak yazid yg mmg xleh blah...
tiup2 kek, makan2 kek, chit-chat
n balik
***sekian***
walaupun simple sambutannya sy sgt menghargai
saya syg semua yg menyayangi saya dan mengingati saya
sempena ulang tahun kelahiran saya yg ke 23
sy isytiharkan saye nak kurus!!!!
(hahahaha tetibe)
ok salam ol

Saturday, October 16, 2010

apabila sudah tersurat

~~~hmmmm~~
mengeluh seketika...semoga diberi kekuatan...ye aku sedih, geram dan rasa macam2 yg tak best...dan aku luahkan kat beberapa org yg aku percayai..tapi aku tengok die masih beraksi cool..seolah2 terlalu redha dengan ape yang harus kami hadapi..mampu lagi menggembirakan hari aku dan sahabat2 lain dengan lawak2 budus nye yg terlalu kiut....
nama pun bisness, pasti ade risiko..hari ni kami kerugian nilai yang besar...sungguh kecewa..da la baru semalam celebrate birthday...sedih x terkata...
manusia, kamu terlalu ego...
namun kami hargai pengalaman yang anda berikan kepada kami
pasti akan kami buktikan
kami bukan anak muda picisan
kami bukan anak muda yg hangat2 tahi ayam
kami mampu berjaya dengan kudrat yang ada...
kami lah sebaik2 ciptaanNya
semoga tiada lagi insan lain yg bersedih kerana kamu
nantikan kejayaan kami

mood:sedih tapi bersemangat



Thursday, October 14, 2010

cerita pendek

salam...
alhamdulillah da selesai konvo..tp hari ni TAK nak cerita lagi pasal konvo tu....hari ni ttg cerita pendek yg penuh keinsafan
cerita 1
semalam housemate (A) dapat biasiswa yg di pertuan Agong....so, die pergi la ke istana negara utk ambil anugerah tu...dengar cerita die mmg sgt2 mengujakan..ye la dapat tgk n masuk Istana ok...siap ade majlis santapan di Istana Negara..bertuah kan kawan aku..tahniah!!!
dengan sgt2 excited dan bersungguh-sungguhnya die cerita ttg keindahan Istana Negara dan aku mmg dpt membayangkan....fresh flower yg sgt cantik dan sempurna dengan gubahan yg indah, candleier yg sgt mewah, syiling yg sgt cantik,
namun, ayat yg keluar dari mulut kawan aku yg dpt biasiswa tu LAGI SANGAT mengujakan aku....
ni dialog die
housemate= A
A:wani, cantik sgt Istana tu.....bla bla bla (penerangan yg sgt mengujakan)
Aku:wah best nye.....bertuah A dpt pergi
A:rezeki kan wani...
Aku:best nye A..jeles!
A:mmg cantik...tapi tu kat dunia je kan..syurga tu kan benar...A tak dapat bayang kan betapa indah nye syurga tu sedang kan Istana milik manusia pun da secantik tu..Subhanallah
Aku:tu la (diam...lidah terkelu)
Ya Allah, sesungguhnye aku rasebertuah and sgt berbangge ade kwan macam tu...terlalu
indah kate2 die tu...semoga Allah mempermudahkan segala urusan beliau
semoga aku pun mampu mencontohi beliau..sentiasa mengingati kebesaran Allah
syurga itu benar....haruslah berusaha ke arah nye...
terima kasih atas peringatan tu sahabat
semoga segala yg terbaik buat kamu
cerita 2
tadi naik kereta dengan kawan2 ke tempat kerja...tak drive sebab demam...agak tak larat tapi ade urusan ygmasih perlu diselesaikan..
so tengah2 drive tu bnyk la lalu lampu isyarat (trafic light)...sampai satu lampu isyarat merah ni kawan aku pun berhenti la...laluan pejalan kaki...tapi xde org melintas pun...
so bermula la dialog
kawan aku= Y
aku: ade kamera ke kat sini...jalan je la..bukan ade org jalan pun
Y: ade kamera
aku:(melilau kan mate nak cari mane kamera tu) xde pun Y?
Y:kalau xde kamera kat sini kamera Allah ade
aku:(sentap seketika) ok
***
bagus kan kawan2 aku....terima kasih sahabat atas setiap peringatan....
kadang2 kite jeles dengan ape yg ade pada org lain sedang kan kite perlu tahu, ape yg di perolehi oleh seseorang tu adelah atas hasil usaha mereka sendiri dan Allah telah menetapkan yg terbaik utk setiap hambaNya berkadaran dengan kemampuan kita
Allah tu sentiasa memberi petunjuk kepada kita...nilailah dengan hati yg suci

Wednesday, October 6, 2010

kronologi

mmg lame x update blog...selain xde cerita best, bosan, busy dan segala-gala macam alasan yg lain aku yang sebenarnye xde mood...bace blog org je...sejujurnya aku belum mencari identiti buat blog ni.....tulis sesuke hati sesedap rase je dan bila-bila rasa suka je....perasaan malas menulis ni mmg cube ditepis berkali-kali...tapi aku harus istiqamah (berterusan).....dan seterusnya wasatiah (bersederhana) dalam menulis blog ni...heeeee.....(ayat jage hati sendiri)

Isnin ni aku konvo, alhamdulillah....x sabar rasenyer....da amik jubah, hood, mortar, kad jemputan, booking hotel, tempat makan dan segala bagai yg sepatutnya.....

tadi sebenarnye baru setel interview kat Management and Science University..position:Tutor

result:Entahle saye....next week baru tau kot
best juge pegi interview tadi, building baru MSU..memang besar habis....siap sesat sekali package pakai heel yg jarang dipakai maka melecet la kaki ku...
moga yang terbaik dari Allah buat saya

interview tu setel pukul 530 ptg, lepas interview lepak tesco extra kat sebelah MSU je.....
TIBA TIBA, ENCIK SUKUR ajak g makan kat Jalan 223..tempat feveret waniyummy yg suke makan....hehehe..maka riang gumbira berbunge2 la hati waniyummy....so kiteorang sekali ngan YAZID pon bertolak, tgh khusyuk drive n cilok cilok di jalan raye, sukur menjerit, "awak, hari ni Burger King nye whopper RM 1 je!!!"cet ..ingat ape rupe nye bab makan juge

so kami menukar arah, ke BK shah alam....ni lah hasilnya



ramai giler org....kami antare yg bertuah..hehehe

mmg ramai giler kat sana sampai tahap burger habis, so semua dapat kupon yang valid sampai hari Ahad...nak?hehehe..mintak lah kat encik sukur.....



ni yazid yg sebenar....
so lepas makan BK n rembat kupon kami berangkat pulang.....mmg pengalaman yg menggembirakan...magrib pon tibe, so singgah kat satu masjid..masjid feveret sbb sgt ceria n sentiasa ada ceramah yg kadang kala menyentap jiwa
tajuk ceramah selepas magrib tadi: RM100
Malaysia sekarang kan kecoh dengan isu pemulangan semula wang ihsan dari kerajaan negeri penang isu tu diceramahkan tadi em aku mmg kurang senang dengan isu ni yg mmg sgt dipropagandakan oleh media...ye la amik gambar duit dilambakkan, dipulangkan...
selesaikan dengan berhemah....jgn terlalu propaganda...letih tengok
media, anda sgt berpengaruh....
**ok tu je review utk hari ini**




Wednesday, September 29, 2010

Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971

bace paper tadi...tajuk cite nye "Saman pelajar cabar AUKU ditolak"
so ingin berkongsi ape yang di tulis dlm paper tersebut...ye la pasti ade juga segelintir yg xtau dan buat2 x tahu ttg akta tersebut...
seksyen 15 (5) (a) menyatakan tiada pelajar universiti boleh menyatakan atau melakukan apa jua yang boleh ditafsirkan sebagai sokongan atau simpati atau bangkangan terhadap mana2 parti politik sama ada di dalam atau luar negara
so semua mahasiswa sila ambil perhatian terhadap perkataan MANA2 PARTI POLITIK
selagi akta tersebut masih termaktub mmg perlu dipatuhi lah....
mase kat UPM dulu aku dgr pasal AUKU ni masa orientasi je..pastu da x amik tau.....cume ade dgr gosip2 ttg itu ini pasal org2 yg dikenakan tindakan kerana terlibat dgn parti politik...
aku nak komen lebih2 mmg x berani lagi x nak amik risiko, x minat pon dgn parti politik cume mengharapkan insan2 yang yg berada dalam
setiap parti politik benar2 menjadi ahli politik dan pemimpin yang bertanggungjawab
selaras dgn slogan
~~rakyat didahulukan pencapaian diutamakan~~
buat semua mahasiswa yg bercita2 utk menjadi ahli politik, impian anda sungguh murni..setelkan pengajian anda dan jadilah antara pemimpin negara yang berkualiti
Malaysia sebuah negara yang kaya dengan pelbagai hasil bumi, punyai modal insan yang berdaya saing, hasil pentadbiran dan pimpinan yang bertanggungjawab pasti mampu menjadi negara maju yg menguntungkan setiap rakyat nye
***

Tuesday, September 28, 2010

terima kasih dari waniyummy


terima kasih buat yg sudi singgah di blog waniyummy
rasa terharu dan sememang nye gembira
ye la blog yg baru mencecah usia 3 bulan
walaupun trafic mmg x tinggi
tp sekurang2 nye memberi kepuasan yg tiada tandingan
sekurang2nye menjadi salah satu medium utk meluahkan 0.1% perasaan
berkongsi ilmu dan pengalaman
dan bertemu dgn sahabat2 di alam blog
thanx semua
***special thanx to Mr Sukur yg menjadi pendorong utk memulakan blog***
***ribuan terima kasih buat semua yg terlibat mase gathering blogger di Taman Cabaran ***
~~anda pencetus saya berjinak2 di alam blog~~

Monday, September 27, 2010

menghitung hari

menghitung hari detik demi detik....
cam tu la seba sikit waniyummy nyanyikan...
kerana
perasaan:sgt excited
sbb akan berkonvo pade 11 Oktober 2010 ni
wahhhhh.....seriously, very2 excited....anak pertama dalam keluarga yg akan berkonvo (abg tgh study lagi)...
so sgt excited....
tapi disebabkan konvo pade hari Isnin xtau la adik2 dpt dtg x...sedih disitu...
Alhamdulillah setelah 4 tahun bergelumang di UPM... sekarang da setel pon....
so sekarang tgh prepare utk konvo
booking hotel utk famili
baju baru utk ayah
cari tmpt makan yg best utk blanje famili
dll
em cite pasal konvo ni aku nak minak tips camne nak kelihatan cun semasa pic di snap waktu dpt skrol (ade?)
ehehe.
ye la...ade gak gambar2 org terdahulu yg aku tgk muke berkerut, gigi satu terkeluar, senyum senget la dan segala2 bagai...
kerana?
kurang persedian...hehehe
selain tu, aku mmg xsabar nak g rehearsal as aku nak jadi agak bersedia
x macam sorang kawan aku ni...
konon2 hebat,
amik ko mase hari kejadian die dah macam menari2 depan Canselor UKM mase amik skrol tu (betul x encik sukur?)
cakap pasal konvo ni?anda rase penting x g konvo?
ye la ade gak kwn2 yg x pergi...alasan
-x kuase nak menunggu lame2 dm dewan (pelik aku )
-tgh keje kat laut so xle balik (tu la advance nau keje hehe)
-xmampu nak g konvo
jadi bagi aku bg sape2 yg berpeluang utk g konvo tu, pegi je la..jgn bg alasan poyo2
ye la, sekurang2 nye tu la pengalaman menghadiri majlis rasmi yg sgt berprotokol
~~~buat kwn2 UPM kwn2 UTM, selamat bergraduasi~~

Friday, September 24, 2010

kisah dongeng aku...

nak tau? xnak tau pon aku nak bgtau gak..so sile kan bace...ehehehe
ni adelah sebuah perasaan bukan kepercayaan....
ok..begini citenye....
setiap kali aku nmpk kete mewah yg gempak2 seperti skyline R35, lamborghini ke, Ferrari ke...
itu sebenarnye satu petanda ade rezeki yg sedang menanti aku....
hehe...cam karut je kan....
mungkin juge satu kebetulan....
tapi mmg setiap kali aku nmpk kete tu...beberapa jam kemudian aku akan mendapat berita gembira...
seperti
-ade org tetibe bayar hutang....
-dpt project yg nilai nye mmg sgt2 diimpikan oleh sebuah company kecek cam aku....
-payment yg berzaman ditunggu tetibe masuk hari tu....
-ade org belanja mkn....(rezeki ok!)
-dll lagi yg hanye menjadi rahsia aku dan dia
hehehehe
wah so ketika aku bawak kete jgn terkejut kalo aku terkinja2 bile nmpk Ferari lalu sebelah..hehehe....bukan sbb ghairah dgn kete tu sgt..tp sbb rase ade something marvelous yg menanti.....
dan semalam....perkara itu berlaku lagi....bile aku terserempak skyline R35..alhamdulillah dan terimakasih tuan R35 sebab meggembirakan hati saye walau anda hanye lalu di sebelah saye..
hehehehe....
***happy***

dan saat2 aku sedang sedih menangis..aku mampu tersenyum bile nmpk kete seperti yg dibincangkan...
+__sekian__+






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...